שנת 2024 תיזכר כשנה שבה הפכה האינטליגנציה המלאכותית (AI) לכלי שימושי ונפוץ בידי כל ילד שמכין עבודת סיכום לבית הספר. אולם, כשמיישמים AI לשימוש ארגוני רחב מגלים שבינה מלאכותית שונה מהותית מכל טכנולוגיה אחרת שהכרנו עד היום. כדי להטמיע AI לשימוש ארגוני באופן אחראי ויציב, נדרש להבין את האתגרים שהטכנולוגיה יוצרת לארגון ולהיערך לקראתם בהתאם.
האתגר ביישום AI ארגוני: לאמץ קידמה בלי לבעוט במסורת
המחשוב הארגוני שאנו מכירים מבוסס על פיתוח תוכנה קלאסי, שבו מגדירים במדויק את הלוגיקה ומשם כל טעות נחשבת לבאג. אך בניגוד לתכנות הקלאסי, ביישומי AI הלוגיקה נגזרת מתהליך למידה ואימון המודל, ולכן כוללת מעצם הגדרתה מרחב גדול לטעויות ומידה רבה יחסית של חופש פעולה. מודלי AI אכן טועים לא מעט, הבעיה היא שטעויות שיכולות להתקבל בהבנה על ידי משתמש פרטי כמו תלמיד תיכון, לא יכולות להתקבל כשמדובר ביישומים ארגוניים של חברה עסקית או ממשלתית. באופן מסורתי הורגלנו שמערכי מחשוב ארגוניים מספקים רמת דיוק גבוהה ומהימנות ללא פשרות.
לפיכך ארגונים צריכים לשאול את עצמם כעת אם הבינה המלאכותית היא מבחינתם אלמנט היוצר המלצה, או שהם מוכנים גם לתת לה לקבוע ולקבל החלטות באופן רציף ושקוף. זו איננה שאלה של כן/לא, מדובר בטווח פעולה שאותו אפשר ואף צריך לנהל בכפוף למדיניות ארגונית ברורה.
את המרווח הזה ניתן לנהל בצורה אופרטיבית בארגון, בעזרת פלטפורמה טכנולוגית ייעודית ש"עוטפת" את המודלים ומנהלת את פעילותם בהתאם לצרכים שהארגון מגדיר ולמשימות שהוא מבקש לבצע, ובכפוף למדיניות שלו.
ניהול GenAI בארגון עם IBM
אחת הפלטפורמות הארגוניות הבולטות בשוק כיום היא Watson X של IBM, שפותחה במטרה להנגיש את היכולות המתקדמות ביותר של AI לארגונים ועסקים. בעידן שבו AI משנה את האופן שבו ארגונים פועלים, פלטפורמת Watson X מספקת כלים חדשניים וגמישים, המתאימים לשימושים מגוונים כמו למידת מכונה, עיבוד שפה טבעית, ניתוח נתונים ועוד.
Watson X מאפשרת לארגונים לנצל את הכוח של נתונים ולמידה חישובית כדי להאיץ תהליכים, לשפר תובנות עסקיות ולהגביר את הפרודוקטיביות. בין היכולות המרכזיות של Watson X מבית IBM:
תמיכה במודלים גנרטיביים – הפלטפורמה מסייעת לארגונים להשתמש בטכנולוגיות AI גנרטיביות כדי ליצור תוכן, לייעל תהליכים ולשפר חוויית לקוח.
גישה למודלים מותאמים מראש – ארגונים יכולים להשתמש במודלים שאומנו מראש על ידי IBM או לאמן בעצמם מודלים מותאמים עם הנתונים הייחודיים שלהם.
תמיכה בכל סביבות הענן – הפלטפורמה מותאמת לסביבות ענן שונות, כולל עננים ציבוריים, פרטיים ומקומיים (On-Prem) כך שארגונים יכולים להפעיל אותה בכל סביבה לפי צרכיהם.
ביצועים בקנה מידה גדול – הפלטפורמה תומכת בעיבוד כמויות עצומות של נתונים ובניית מודלים חישוביים מורכבים, תוך שמירה על יעילות וזמני תגובה מהירים ביותר.
תאימות ואבטחה – משלבת פתרונות ניהול ואבטחת נתונים ברמה הגבוהה ביותר, תוך עמידה בתקנים ובדרישות רגולטוריות.
שליטה בעלויות השימוש – לכל מודל עלות שימוש שונה, השליטה בעלות אל מול האתגר והתועלת ממנו נשלטים ומתופעלים בפלטפורמה כחלק מרכזי בפתרון המוצע.
מדיניות עסקית – הפלטפורמה מאפשרת לארגונים לאמץ וליישם מדיניות שימוש במודלים השונים לטובת יישום בינה מלאכותית יוצרת.
GenAI בשימוש ארגוני: האם אנו מוכנים לזה?
כדי ליישם באופן מפוכח ויעיל GenAI בארגון עסקי, נדרשת פלטפורמה ארגונית שתסייע לשלוט בפעילות המודלים השונים, לנהל, לאמן, ולתחזק את הפעלתם. פלטפורמת Watson X של IBM היא אחת מאלו שאיתה יכול הארגון לצאת למסע הג׳נרטיבי שלו, ולהתמודד בהצלחה עם אתגרי חופש הפעולה ומרחב הטעות של מודלי AI. הפלטפורמה מנהלת ומפקחת על אופן הפעולה של המודלים במרחב הדאטה העסקי, ומעניקה לארגון שליטה בעלויות השימוש במודל, בטיוב שלו, ובהתאמתו לסביבת הארגון ולעמידה בדרישות אבטחה.
צרו אתנו קשר לפרטים נוספים על דרכים ליישום AI בארגונכם, ועל פלטפורמת Watson X של IBM שמאפשרת ניהול קל ואינטואיטיבי של מערך יישומי AI בארגונים המובילים בעולם.
מחבר המאמר הוא רן רייכברג, CTO קבוצת ONE